Vilken avfuktare är bäst i test 2023? (2023)

Vilken avfuktare är bäst i test 2023? (1)

En avfuktare är en fantastisk enhet som hjälper dig att förhindra allergier, mögel, hälsoproblem och skador på ditt hem. Med en praktisk köpguide hittar du snabbt den bästa modellen i test och behöver inte oroa dig för dessa problem längre. Det du huvudsakligen behöver beakta är modellens effektivitet, funktioner, ljudnivå samt storleken på tanken.

En avfuktare är en effektiv lösning för att balansera luftfuktigheten i ditt hem och förhindra problem med för mycket fukt. Det är en perfekt lösning för att ta bort fukten från till exempel en källare eller tvättstuga. Kom ihåg att en fuktighetsnivå på över 50 procent är riskabelt då det kan orsaka problem som kvalster och mögel - något som i sin tur kan orsaka hälsoproblem. Dessutom är en balanserad nivå av fukt inte bara viktigt för din hälsa och komfort utan också för att bevara husets skick. Vad orsakar fukt i hemmet? Det finns många saker som gör det. Aktiviteter som att duscha, laga mat, tvätta kläder och att använda diskmaskinen ger alla fukt i luften. Här presenteras fördelarna med avfuktare och en köpguide med faktorer du bör beakta för att hitta den bästa. Först får du en närmare beskrivning på vad en enhet gör.

Vad gör en avfuktare?

En avfuktare används för att ta bort överflödig fukt från luften för att förhindra problem som allergier och andra typer av hälsoproblem. De flesta experter är överens om att luftfuktigheten bör vara mellan 30 och 50 procent, med 45 procent som en idealisk nivå för hälsan. Det är framförallt under sommaren som du kan förvänta dig att den genomsnittliga fukten i luften blir högre. Genom att köpa en så kallad hygrometer kan du enkelt ta reda på vilken fuktighetsnivå du har i hemmet. Fortsätt läsa för att veta mer om vilka fantastiska fördelar en avfuktare har!

Fördelar

Du kan dra stor nytta av att använda en avfuktare för ditt hem, speciellt om någon lider av allergier eller astma. Ett enkelt sätt att veta om du behöver en är att titta efter kondens eller mögel i hemmet. Om du har dessa problem kommer definitivt en avfuktare att hjälpa dig. Fördelarna är följande:

 • Gör luften mer bekväm. Med en balanserad nivå av fukt i luften kommer inomhuskvaliteten förbättras avsevärt.
 • Hjälper till med allergier. En avfuktare kan förhindra tillväxten av allergener, bakterier och virus som kan spridas i hemmet. De sprids huvudsakligen från rum med undermålig luftcirkulation där vatten används, såsom badrum, källare och tvättstugor.
 • Minskar dina energikostnader. Eftersom du avlägsnar fukt från luften med en avfuktare gör det att din luftkonditionering arbetar mer effektivt. Med tiden kan du därför spara mycket pengar, speciellt med ENERGY STAR-certifierade modeller.
 • Minskar problem relaterade till skadedjur. Många skadedjur som kackerlackor och spindlar gillar fuktiga miljöer. Om du har dessa ovälkomna gäster i hemmet kan en avfuktare effektivt motverka deras besök.
 • Skyddar ditt hem och dina möbler. Du skyddar inte bara din hälsa med en avfuktare utan också din egendom från mögelskador. Långvarig fuktighet kan nämligen orsaka fläckar, missfärgning och dålig lukt i hemmet. Genom en avfuktare kontrollerar du dina fuktnivåer och förhindras dessa problem.

Med ovanstående fördelar råder det ingen tvekan om att du har nytta av en avfuktare. Här kommer fyra råd och tips på hur du hittar den bästa modellen.

1. Effektivitet

Äldre modeller är inte lika effektiva i drift som nya modeller. I själva verket kan du spara pengar på att använda nya modeller eftersom de i regel inte förbrukar lika mycket el. Du kan dessutom överväga att köpa en modell med energisparande funktioner.

2. Ljudnivå

En viktig faktor att inte underskatta när du köper en avfuktare är hur mycket ljud den gör. Ha i åtanke att de flesta enheter har fläktar som kan orsaka buller. Ljudnivån kan naturligtvis variera från modell till modell och den högsta ljudnivån är på 50 decibel. Håll utkik efter modeller med "tyst läge" för att minska ljudet vid behov.

3. Praktiska funktioner

En bra modell har smidiga funktioner som underlättar dess användning. De mest populära funktionerna för avfuktning av hem är:

 • Automatisk luftfuktare. Detta ser till att upprätthålla en önskad luftfuktighetsnivå automatiskt så att den bara körs vid behov.
 • Automatisk omstart. Om du tappar strömmen på grund av strömavbrott gör denna funktion att den startar om automatiskt.
 • Handtag och hjul. Dessa delar hjälper dig att förflytta enheten lättare.
 • Timer. Med en timer kan du välja mellan olika lägen och hastigheter baserat på dina behov.

4. Tankens storlek

Tankens storlek hos modellen påverkar hur mycket fukt som kan avlägsnas dagligen. Ju mer fukt du har i miljön desto större tank behöver du och risken är att du måste tömma tanken ofta. Om du inte har tid med att tömma tanken så har vissa modeller alternativ för automatisk dränering som avsevärt underlättar användningen.

Vilken avfuktare är bäst i test 2023? (2)

Bäst i test

Bäst i test

Woods

SW38FW

En kraftfull avfuktare med stor kapacitet.

Vilken avfuktare är bäst i test 2023? (3)

Vilken avfuktare är bäst i test 2023? (4)

Vilken avfuktare är bäst i test 2023? (5)

Woods

SW38FW

Vilken avfuktare är bäst i test 2023? (6)

Vilken avfuktare är bäst i test 2023? (7)

En kraftfull avfuktare med stor kapacitet.

Se priser på Woods SW38FW

Se pris
Se pris
(Video) air&me Rohan - Avfukter, avfuktare, affugter, dehumidifier, déshumidificateur. pumpe, slange, app

Produktegenskaper

 • Räcker för upp till 140 kvadratmeter
 • Med effektivt antimögelfilter
 • Tank: 11,4 liter
 • Låg energiförbrukning
 • Robusta hjul

Produktöversikt

Det kanadensiska företaget Woods är experter på att tillverka avfuktare för många olika storlekar av ytor. Företaget har sedan några år tillbaka även tillverkning i Sverige, vilket gör att Woods avfuktare än anpassade för att klara av nordiskt klimat.

WoodsSW38FW är en kraftfull avfuktare som är anpassad för att klara av ytor som är upp till 140 kvadratmeter stora. Luftavfuktaren har en bra kapacitet i temperaturer mellan två och 35 plusgrader, och har liksom flera av Woods andra modeller ett smart avfrostningssystem.Woods SW38FW är utrustad med ett antimögelfilter som tar bort mögelsporer, damm och andra partiklar. Den har en vattenbehållare på 11,4 liter, och när vattenbehållaren blir full stänger den av sig automatiskt.

Se priser på Woods SW38FW

Se pris

Vilken avfuktare är bäst i test 2023? (11)

Bästa för källare

Bästa för källare

Meaco

Arete One

Energisnål kombinerad avfuktare och luftrenare för svenskt klimat.

Vilken avfuktare är bäst i test 2023? (12)

Vilken avfuktare är bäst i test 2023? (13)

Vilken avfuktare är bäst i test 2023? (14)

Meaco

Arete One

Vilken avfuktare är bäst i test 2023? (15)

Vilken avfuktare är bäst i test 2023? (16)

Energisnål kombinerad avfuktare och luftrenare för svenskt klimat.

(Video) Klarstein DryFy connect50

Se priser på Arete One

Se pris
Se pris

Produktegenskaper

 • Kombinerad avfuktare och luftrenare
 • Kapacitet: Upp till 20 liter per dag
 • Anpassad för ett nordiskt klimat
 • Med HEPA-filter
 • Tystgående
 • Energisnål

Produktöversikt

Meaco Arete One är effektiv, kombinerad avfuktare och luftrenare med en avfuktningskapacitet på upp till 20 liter per dag. Modellen är helt ny och framtagen efter önskemål från över 2 000 kunder – däribland 500 kunder från Sverige och Norge. Detta innebär att produkten är väl anpassad för att användas i ett kallare klimat, och alltså fungerar som bäst när temperaturen ligger mellan tio och 20 grader.

Meaco Arete One är utrustad med ett HEPA-filter och är gjord för att kunna stå intill en vägg. Den är dessutom såväl tystgående som energisnål – en kombination som är svår att hitta. Det finns även ett nattläge för att du ska kunna använda den i ditt sovrum under nätterna utan att din sömn störs.

Se priser på Arete One

Se pris
Se pris

Vilken avfuktare är bäst i test 2023? (21)

Bästa sorptionsavfuktare

Bästa sorptionsavfuktare

Arida

S7L DeLuxe

Appstyrd, unik sorptionsavfuktare – full effekt ner till noll grader.

Vilken avfuktare är bäst i test 2023? (22)

Vilken avfuktare är bäst i test 2023? (23)

Vilken avfuktare är bäst i test 2023? (24)

Arida

S7L DeLuxe

Vilken avfuktare är bäst i test 2023? (25)

(Video) Avfuktare + luftrenare Meaco Arete One10 och 12

Vilken avfuktare är bäst i test 2023? (26)

Appstyrd, unik sorptionsavfuktare – full effekt ner till noll grader.

Se priser på S7L DeLuxe

Se pris

Produktegenskaper

 • Utan kompressor – tyst drift
 • Med wi-fi och app
 • Full effekt ner till noll grader
 • Med display

Produktöversikt

De flesta avfuktare som säljs i Sverige har en kompressor, men AridaS7L DeLuxe använder en helt annan teknologi –nämligen sorption. Detta gör att avfuktaren kan erbjuda en full effekt ner till noll grader, något som ingen avfuktare med kompressor klarar av. Det innebär också att ljudnivåerna blir extra låga och att du slipper vibrationer. Detta gör också att den med fördel kan användas i en kall källare, i garage, krypgrund eller på vind.

AridaS7L DeLuxe är dessutom utrustad med wi-fi och app, vilket gör att du kan styra den från din telefon. Den har en display så att du kan se luftfuktigheten i rummet och auto-turbo som skapar bästa möjliga klimat i ditt rum. Vattentanken rymmer 2,5 liter.

Se priser på S7L DeLuxe

Se pris

Vilken avfuktare är bäst i test 2023? (29)

Bästa tysta

Bästa tysta

Eeese

Emil

Tystgående avfuktare för upp till 40 kvadratmeter.

Vilken avfuktare är bäst i test 2023? (30)

Vilken avfuktare är bäst i test 2023? (31)

Vilken avfuktare är bäst i test 2023? (32)

Eeese

Emil

Vilken avfuktare är bäst i test 2023? (33)

(Video) Sterra Dehumidifier #cleanair #freshair #howto #shorts

Vilken avfuktare är bäst i test 2023? (34)

Tystgående avfuktare för upp till 40 kvadratmeter.

Se priser på Eeese Emil

Se pris
Se pris

Produktegenskaper

 • Räcker för upp till 40 kvadratmeter
 • Ljudnivå: 36 dB
 • Tank: 2,6 liter
 • Två olika hastighetsinställningar

Produktöversikt

Företaget Eeese tillverkar produkter med målsättningen att förbättra luftmiljön i ditt hem. Ideras utbud hittar du bland annat flera olika avfuktare, som till exempel modellen Emil.

Eeese Emil är en praktisk avfuktare som kan bearbeta ett område på upp till 40 kvadratmeter. Vattentanken rymmer 2,6 liter, och när tanken är full stänger avfuktaren automatiskt av sig. Här finns även två olika hastighetsinställningar vilket gör att du enkelt kan anpassa avfuktningen efter behov. Det här är en tystgående avfuktare jämfört med många andra modeller på marknaden – ljudnivån ligger på 36 dB.

Se priser på Eeese Emil

Se pris

Läs mer om företagen som vi nämner i denna artikeln

MediaMarktAmazon.se

Redaktionen

Handlasmart.se

Uppdaterad 2023-02-23

[emailprotected]

Kontakta oss

Delapå Facebook

(Video) Mini Dehumidifier | Crawl Space Dehumidifier DH1200 / EPD50 by Ecor Pro

Videos

1. Woods MRD17 + MRD20 Luftavfuktare
(Proffsmagasinet)
2. Testar Pingi Bilavfuktare
(Fixa med Per)
3. Avfuktare och luftrenare för svenskt klimat. Luftavfuktare med HEPA-filter. Meaco Arete® One 20L 25L
(Bedre Inneklima AS)
4. Upstreman Portable Air Conditioner #Shorts
(Digital David)
5. Luftrenare – vad ska du tänka på inför köpet?
(M3 – Sveriges prylsajt)
6. STC-3028 Thermostat with Heat and Humidity Fully Explained and demonstrated
(Robojax)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated: 27/06/2023

Views: 5667

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.