De mooiste Lille bezienswaardigheden | 13 tips (2023)

Lille, in het noorden van Frankrijk, is een ontzettend leuke stad voor een stedentrip. Wat te doen in Lille? Dit zijn de mooiste Lille bezienswaardigheden.

Inhoud verberg

1 Over Lille

2 Lille bezienswaardigheden

(Video) Most Beautiful Medieval Towns in England - RYE, East Sussex Medieval Town

3 Mooie plekken om te overnachten in Lille

4 Boek een stedentrip Lille

5 Meer lezen over Lille en Frankrijk?

Over Lille

Lille (ook bekend als Rijsel) is een stad in het noorden van Frankrijk, bijna tegen de grens met België. Het wordt ook wel gezien als het Parijs van het Noorden, gezien de indrukwekkende musea en de mooie gebouwen in de binnenstad.

Is Lille een leuke stad voor een stedentrip? Jazeker! De stad voelt een beetje aan als een leuke mix van België en Frankrijk en er is genoeg te zien en te doen in de stad. Je zal je zeker vermaken tijdens een weekendje weg.

Lille bezienswaardigheden

Wat moet je gezien hebben in Lille? En wat zijn de leukste dingen om te doen in Lille?

Dwaal door Vieux Lille

Vieux Lille is het mooie historische centrum van Lille. Een perfecte plek om een middag doorheen te slenteren, bekijk de mooie gebouwen, ga shoppen in de leuke boutieks en plof neer op een terras voor een lekker drankje.

Tip: wil je tijdens je wandeltocht ook meer leren over de geschiedenis? Dan is deze wandeltocht met gids echt een aanrader.

(Video) GERMAN ALPS ⛰️ | Visiting the Most BEAUTIFUL Place in GERMANY! 😍

Musée des Beaux Arts

Het Musée des Beaux Arts (Museum voor Schone Kunsten) heeft een zeer indrukwekkende verzameling aan (voornamelijk oude) kunst. Verwacht beelden van Rodin en schilderijen van Rubens en Van Gogh.

Het is ook een prachtig gebouw, en voelt als een soort van kleine versie van het Louvre (ze zeggen zelf dat ze na het Louvre de grootste kunstcollectie van Frankrijk hebben), maar dan een stuk goedkoper. Toen ik dit museum bezocht was de permanente expositie gemixt met moderne werken, een erg gaaf contrast.

Beklim de klokkentoren van het stadhuis

Zoals vrijwel iedere Franse stad heeft ook Lille een Hôtel de Ville, een stadhuis. Naast het stadhuis staat een belfort (klokkentoren) van 104 meter hoog. Deze indrukwekkende toren staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en kun je beklimmen. Vanaf hier heb je gegarandeerd een mooi uitzicht op de stad!

Jardin des Géants

Een beetje verstopt achter station Lille Europe ligt de Jardin des Géants. Een stadspark (of stadstuin) die in 2009 is aangelegd, erg nieuw dus. Veel bijzondere waterpartijen, een bos van bamboe en gekke kunst (tuinart?). Je kijkt je ogen uit en je camera maakt overuren.

Place du Général-de-Gaulle

Place du Général-de-Gaulle (ook wel bekend als La Grande Place) is het grote centrale plein en in Lille en ook hier is genoeg te bekijken. In het midden staat een groot standbeeld en daaromheen staan veel indrukwekkende historische gebouwen. Ook is dit de plek waar je regelmatig het beroemde reuzenrad kunt bewonderen.

Ontdek de bijzondere kunstwerken op straat

Zoals je ongetwijfeld merkt tijdens het lezen van deze lijst vol Lille bezienswaardigheden is dat Lille echt een stad is voor kunstliefhebbers. Niet alleen zijn er veel mooie musea, er is ook veel street art te ontdekken. Naast graffitikunstwerken staan er ook bijzondere beelden op de pleinen en in de straten, zoals de enorme bloemen die je vlakbij het station kunt vinden.

Vieille Bourse

Het meest opvallende gebouw aan Place du Général-de-Gaulle is Vieille Bourse, het beursgebouw uit de zeventiende eeuw. Dit is altijd een leuke plek om te bezoeken, maar vooral voor boekenliefhebbers. Hier vind namelijk ’s middags een grote boekenmarkt plaats, waar je bijzondere exemplaren op de kop kunt tikken.

Lekker eten

Tsja, Frankrijk, daar kun je dus (bijna) altijd lekker eten. En omdat Lille ongeveer op de grens ligt van Frankrijk met België, kun je er ook nog eens lekker drinken. Er is een overload aan wijnbarren en (Belgische) biercafé’s en in elke straat vind je hele fijne restaurants. Succes met kiezen!

(Video) Saint Paul de Vence beautiful village walking tour France 4k video - French Riviera Provence

Parc de la Citadelle

Ten westen van het stadscentrum ligt Parc de la Citadelle, een park met diverse mooie bezienswaardigheden. In het midden ligt de Citadelle de Lille uit de zeventiende eeuw. In het zuiden van het park vind je Parc Zoologique de Lille, een kleine dierentuin die je gratis kunt bezoeken. Parc de la Citadelle is dan ook een erg leuke plek om je even te vermaken.

Porte da Paris

Vanaf de klokkentoren van het stadhuis heb je een mooi uitzicht op een ander mooi bouwwerk: de Porte da Paris. Deze boog maakte vroeger deel uit van de oude stadsmuur en ligt midden in een rotonde. Een mooie poort om even doorheen te lopen.

Musée La Piscine

Musée La Piscine is een van de mooiste Lille bezienswaardigheden, maar ligt officieel niet in Lille, maar in de de voorstad Roubaix. Met de metro ben je hier in een klein half uurtje en het is zeker de moeite waard om deze rit te maken.

Musée La Piscine is namelijk een oud zwembad, dat omgetoverd is tot een kunstmuseum. Grote blikvanger is de zaal met het grote bad, waar veel beelden zijn opgesteld. Een bezoek aan dit museum is echt een must aan architectuur én kunstliefhebbers.

De mooiste Lille bezienswaardigheden | 13 tips (13)

Kunst in de metrostations

En als je dan toch naar La Piscine gaat, dan kun je net zo goed af en toe even uitstappen op een metrostation. In veel metrostations is namelijk supergave kunst te vinden, waaronder deze enorme muurschildering in Lille Europe.

Porte de Roubaix

Vlakbij het station ligt Parc Henri Matisse. Hoewel het park zelf niet zo bijzonder is (vooral veel grasveld, vooral een goede plek om te picknicken), staat er wel een bijzonder bouwwerk: Porte de Roubaix. Dit bouwwerk stamt uit de zeventiende eeuw en was destijds onderdeel van de ommuring van de stad. Onder poort lopen ook nog een paar oude tramlijnen uit de negentiende eeuw.

Mooie plekken om te overnachten in Lille

Wat zijn fijne plekken om te overnachten in Lille? Dit zijn een paar goede opties:

  • La Villa 30 – Charmante B&B in een gebouw uit de jaren 30 vlakbij het centrum.
  • La Maison du Champlain – Chambres d’hôtes – Mooie B&B in een herenhuis uit 1873. Met spa, hamam en een hot tub.
  • Au 30 – Aparthotel (4*) met mooie suites en appartementen. In de appartementen zit een sauna en andere wellnessfaciliteiten.

Kijk voor het volledige aanbod op Booking.com.

(Video) Always: Relaxing Piano Music, Romantic Music, Beautiful Music, Soothing Sleep Music, Relaxing Music

Boek een stedentrip Lille

Heb je na het lezen van dit artikel vol mooie Lille bezienswaardigheden zin gekregen in een stedentrip Lille? Deze websites zijn handig voor het boeken van je reis.

  • Lille is vanuit Nederland en België erg goed bereikbaar per trein. Check NS International voor tickets.
  • Wil je alles uit je weekend Lille halen? Met de Lille City Pass heb je toegang tot meer dan 30 bezienswaardigheden en kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer.
  • Op zoek naar de leukste tours en activiteiten? Check Viator en Get Your Guide voor het aanbod.
  • Ook erg leuk: ontdek Lille op de fiets met Baja Bikes.

Meer lezen over Lille en Frankrijk?

Heb je zin in een stedentrip Lille en wil je meer mooie plekken in Frankrijk ontdekken? Dit zijn een paar fijne reisgidsen.

ANWB Extra – Lille

Capitool reisgidsen – Frankrijk

Daarnaast kun je op deze website ook meer informatie vinden over een vakantie in Frankrijk. Deze artikelen vind je misschien ook leuk om te lezen:

  • De mooiste bezienswaardigheden in Parijs
  • Op vakantie naar Nice: tips en de mooiste bezienswaardigheden
  • Normandië bezienswaardigheden | 13 tips!

Daarnaast deel ik in mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ook regelmatig leuke reisverhalen, goede reisaanbiedingen en tips voor de mooiste bestemmingen. Schrijf je in.

Dit artikel verscheen voor het eerst in mei 2017. Laatste update met nog meer tips: februari 2022.

(Video) Lil Dicky - Freaky Friday feat. Chris Brown (Official Music Video)

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Frankrijk Lille stedentrip

Videos

1. The most beautiful yurt you have ever seen!
(Peace Love and Om)
2. Top 10 Places to Visit in Sicily! 🇮🇹
(The Global Expats)
3. Driving Glencoe Scotland A82 & Glen Etive - Scottish Highlands Tour
(MemorySeekers)
4. ❗ Have You Tried Pasta with EGGS?⁉️ Top 🔝 5 Most Popular and Easy Pasta Recipes! 😋 💯
(Essen Rezepte)
5. The BEST ISLANDS In Thailand 2023 🇹🇭 (Travel Guide)
(Paddy Doyle)
6. Incredible beaches in Scotland? We are surprised by this discovery!
(Planete de Caro - Vanlife & Food)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Benton Quitzon

Last Updated: 04/13/2023

Views: 6068

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Benton Quitzon

Birthday: 2001-08-13

Address: 96487 Kris Cliff, Teresiafurt, WI 95201

Phone: +9418513585781

Job: Senior Designer

Hobby: Calligraphy, Rowing, Vacation, Geocaching, Web surfing, Electronics, Electronics

Introduction: My name is Msgr. Benton Quitzon, I am a comfortable, charming, thankful, happy, adventurous, handsome, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.