Avfuktare » [ Bäst i Test 2023 ] - Tips och Råd (2023)

BÄSTA AVFUKTARE

Har du funderat på att göra något åt fukten i ditt boende? Kanske bor du i ett hus med källare eller vind? Där känner du ofta den där lukten du inte kan ta miste på, den unkna fuktiga luften som så ofta samlas i dessa utrymmen. Eller är det så att du kanske behöver hänga din tvätt inne i lägenhetens badrum eller husets tvättstuga och gärna vill att den torkar snabbt?

Avfuktare » [ Bäst i Test 2023 ] - Tips och Råd (1)

Då kan en effektiv avfuktare komma väl till pass, den får helt enkelt din tvätt att torka mycket mycket snabbare, du får en snabb torkning av din tvätt samtidigt som du minskar risken för fuktskador, eller kanske till och med källaren går att använda utan att du behöver känna fukt- och mögellukten.

Avfuktare » [ Bäst i Test 2023 ] - Tips och Råd (2)

WOODS SW38FW – VINNARE

En av de mest populära avfuktarna på marknaden, som fått bland de bästa användarbetygen och utsetts till bästa produkt av flertalet webbshoppar och testsajter. Med tanke på avfuktarens goda egenskaper och betyg från användare är det även vår vinnare och rekommenderade produkt. Woods SW38FW är en avfuktare som går att använda i temperaturer på mellan 2-35 grader. Arbetsområdet uppgår till 84 kvadratmeter vilket gör att den går att använda i stora utrymmen såsom källare eller kontor. Vattentanken rymmer upp till 11,4 liter vätska, eller närmare bestämt fukt och kondens som samlas upp från luften. Detta räcker ett ganska bra tag då Woods SW38FW har en kapacitet att avfukta upp till 8 liter per dygn.

Avfuktare » [ Bäst i Test 2023 ] - Tips och Råd (3)

(Video) Dehumidifiers: How do they work?

När tanken är fylld så stannar avfuktaren automatiskt och man behöver då tömma tanken för att fortsätta. Man kan använda denna avfuktare i två hastighetslägen och den är relativt tyst under körning, endast 37-59 dB. Woods SW38FW är även utrustad med ett antimögelfilter som hjälper till att fånga upp mögelsporer, damm och annat skadligt som finns i luften. Det enda man behöver tänka på här är att filtret ska bytas ut en gång per år. Denna avfuktare är tillverkad i Sverige och Woods ger dig en garanti på hela 6 år för produkten. Med dess effekt på 425 W så har du en elförbrukning som inte är utom kontroll när du kör avfuktaren.

WOODS MRD20

Woods MRD20 är en smidig avfuktare som passar lika bra i källaren, på vinden, badrummet eller i tvättstugan. Med denna har du möjlighet att välja ett specifikt läge för att användas i tvättstugan som gör att tvätten torkar snabbt, men den passar även för andra ändamål. Vattenbehållaren på denna avfuktare rymmer 4,2 liter och när den är full stannar avfuktaren automatiskt. Om du inte vill hålla på att tömma, kanske du har mycket fukt som behöver tas om hand, finns det även möjlighet att koppla en slang direkt till avloppet på denna avfuktare. Då sköter den i princip sig helt själv, och du vet också att den går dygnets alla timmar. Det är en ganska tyst maskin, endast 48 dB vilket gör att den även passar i ett vanligt badrum.

Avfuktare » [ Bäst i Test 2023 ] - Tips och Råd (4)

Fördelarna med denna avfuktare är framförallt att du med Woods MRD20 får en effektiv avfuktare som har flera användningsområden. Den passar för ytor på cirka 100m², kan lätt flyttas runt och har alla funktioner du behöver till ett rimligt pris. Och inte minst den kan sköta sig själv, den startar till och med automatiskt efter ett strömavbrott. Denna avfuktare ligger i en mellan-prisnivå av de maskiner vi haft med i vårt sammanställning av tester och du får alltså mycket avfuktare för ett hyfsat pris. Inte den allra dyraste men inte heller den allra billigaste och de recensioner vi känner till gällande denna avfuktare har genomgående varit mycket bra. Kort och gott Woods MRD20 är en avfuktare väl värd sitt pris och den får jobbet gjort snabbt, effektivt och tyst.

WOODS SW59FX SILENT

Den dyraste avfuktaren i det här testanalysen är Woods SW59FX SILENT. Det här är en avfuktare som är avsedd för större ytor, som tillexempel gemensamma tvättstugor, större källarlokaler eller poolrum. Den här avfuktaren avger mer värme än den förbrukar ström vilket också innebär att den med fördel kan användas som en värmepump. Den torkar effektivt både tvätt och stora fuktiga källare. Den har också ett effektivt utbytbart filter som håller luften ren från mögelsporer. Filtret bör bytas ut en gång per år, och det samlar upp mögelsporer och dammpartiklar som tillexempel kan frigöras när din tvätt torkar. Filtret skyddar också mot damm och därför ger Woods hela sex års garanti på avfuktaren. Vattenbehållare på denna modell är lite större och rymmer hela 11,4 liter vatten.

Avfuktare » [ Bäst i Test 2023 ] - Tips och Råd (5)

(Video) Do you need a dehumidifier? And which to get?

Woods SW59FX SILENT är ganska tung, cirka 24 kg, men den går förhållandevis lätt att flytta på i alla fall då den är utrustad med handtag och hjul. Denna avfuktare har ett arbetsområde på max 230 m² så det är riktigt rejäla utrymmen den klarar av. Trots att denna modell är dimensionerad för större ytor är ljudnivån förhållandevis låg, mellan 35-54 dB. Priset är som sagt lite högt men den stora skillnaden mellan denna modell och de billigare, förutom max ytan som den klarar av, är att den har två funktioner i en, både som avfuktare och även som värmepump. Det kanske kan berättiga till det högre priset, å andra sidan kanske det inte är så många privatpersoner som behöver en avfuktare avsedd för så stora utrymmen.

EEESE EMIL

EEESE Emil är den billigaste modellen vi har med i detta test. Det här är en avfuktare som passar till de lite mindre källarutrymmena och rummen som inte överstiger cirka 40m². Den här modellen från EEESE avfuktar effektivt luften i ditt rumme.

Avfuktare » [ Bäst i Test 2023 ] - Tips och Råd (6)

Avfuktaren har såklart en vattenbehållare och på denna modell rymmer den 2,6 liter, som på även de dyrare modellerna av avfuktare stannar även denna automatiskt när tanken är full, den saknar däremot möjlighet att koppla på en slang för att leda vatten direkt till avloppet. Modellen har en mycket låg ljudnivå på endast 36 dB vilket gör att den passar mycket bra att ha i mindre utrymmen, eller i rum som man befinner sig i ofta, men inte vill störas av ljud från en avfuktare.

DELONGHI DEX210

Den här är en effektiv avfuktare från Delonghi. Den kan med fördel användas i rum som har en max yta på 70 m², det innebär att du kan använda den till större källarrum eller liknande. Den här avfuktaren har en transparent vattenbehållare som gör det möjligt att enkelt se vilken nivå vattnet befinner sig på, vattenbehållaren rymmer lite mindre på denna avfuktare, bara 2,1 liter, när behållaren blir full stängs avfuktaren automatiskt av.

Avfuktare » [ Bäst i Test 2023 ] - Tips och Råd (7)

(Video) PI Cognitive Assessment - How to Conquer the PLI Test [2023]

Det är också möjligt att koppla slang för dränering direkt till avloppet. Avfuktaren har också ett specifikt läge för torkning av tvätt. Ljudnivån ligger på 37 dB på även denna avfuktare, det verkar vara ett ganska generellt värde som de flesta håller sig inom. Prismässigt befinner sig denna avfuktare i den lägre prisklassen.

ARCTUS FENJA 25

Arctus Fenja 25 är den avfuktare i detta test som är mest designad och ”snyggast”. Utseendet har dock inte skett på bekostnad av funktionerna, denna modell har både funktion för torkning av tvätt och dessutom ett filter för att motverka mögel och svampsporer.

Avfuktare » [ Bäst i Test 2023 ] - Tips och Råd (8)

Den har en vattenbehållare som rymmer fem liter, stannar såklart automatiskt vid fylld behållare och den kan också anslutas med slang för direkt avledning till avloppet. Fenja startar också automatiskt vid strömavbrott, vilket ger dig en försäkran att avfuktaren verkligen körs när du förväntar dig det. Ljudnivån på denna avfuktare ligger på cirka 48 dB. Priset för denna avfuktare är lite i överkant på mellanklass nivån, men den är ju utan tvekan den snyggaste modellen om det nu är en viktig parameter.

ELECTROLUX EXD16DN4W

ELECTROLUX EXD16DN4W är en avfuktare i den lägre prisnivån, denna passar dig som har ett litet utrymme som behöver avfuktas, max ytan för denna avfuktare är 44m², men inte vill lägga ner alltför mycket pengar. Vattenbehållaren rymmer 3 liter och denna modell kan inte kopplas till slang för att leda vattnet till avloppet, den stannar automatiskt när behållaren är full.

Avfuktare » [ Bäst i Test 2023 ] - Tips och Råd (9)

(Video) SHL Practice Test - Explanations and Tips for Success [2023]

Du kan själv välj vilken luftfuktighet du vill ha i rummet och du kan enkelt se på displayen hur hög luftfuktighet det är i rummet. Det finns också en timer som gör att du kan ställa in när du vill att det startar. Avfuktaren passar bäst till mindre rum då den maximalt klarar av en rumsyta på 44 m². Ljudnivån på avfuktaren är cirka 48 dB.

CANVAC Q AIR D220

Canvac Q Air D220 är en helt automatisk avfuktare. Den har en modern design vilket gör att den smälter bra in i olika miljöer och inte skämmer. Den har en digital display så du kan enkelt ställa in önskad luftfuktighet. Den visar också vilken nivå luftfuktigheten ligger på i rummet just nu, vilket underlättar när du vill ställa in den önskade nivån. Även denna modell har anslutning för slang för vattnet så du smidigt kan leda det direkt ner i avloppet och inte behöver hålla koll på när den ska tömmas. Men såklart har den även en vattenbehållare. Den rymmer tre liter. Som på de flesta modeller stänger avfuktaren av sig automatiskt om behållaren blir full och startar igen när den tomma behållaren sätts tillbaka.

Avfuktare » [ Bäst i Test 2023 ] - Tips och Råd (10)

Canvac Q Air D220 är en modern modell som ligger i mellanprisklassen. Den klarar att avfukta ganska stora ytor, den fungerar därför bra att använda i till exempel källare, men såklart passar den även att användas i tvättstugor eller badrum där tvätt behöver torkas. På ytor upp till och med 120m² fungerar den som allra bäst. Ljudnivån på avfuktaren ligger på cirka 50 dB och den kan upplevas ha ett lite högre ljud än många av de andra. Det bör du ha i åtanke om den ska placeras i ett rum du ofta befinner dig i och inte vill blir störd av ljudet från avfuktaren. Avfuktaren har inbyggda hjul och integrerade handtag vilket gör att den är lätt att flytta till andra platser vid behov.

MER OM AVFUKTARE OCH HUR VI UTSETT VINNAREN

Så hur ska du kunna välja rätt? På marknaden finns det väldigt många olika modeller och märken av avfuktare. De kan ha lite olika funktioner och egenskaper, tänk igenom vad som är viktigt för dig, är priset viktigt? Hur stort är utrymmet där den ska användas? och behöver du enkelt kunna flytta runt den, eller kommer den stå på samma ställe? Det kan vara en riktig djungel att hitta rätt i när man ska göra sitt val. I denna recension har vi valt att titta lite närmare på olika modeller i olika prisklasser, både billigare, mellanklass och de dyrare modellerna, både för större och mindre utrymmen, allt för att du som läsare det här lättare ska kunna hitta din favorit, och äntligen bli av med fukten.

Vi har inte utfört ett eget test av avfuktare. Istället har vi tagit hjälp av externa tester, artiklar och kundomdömen och på detta sätt fått en stor mängd information att analysera och gå igenom. Detta har hjälpt oss att utse några av de bästa avfuktarna på marknaden och slutligen även en absolut vinnare.

(Video) 30 fantastiska kökprylar testade | Gör ditt liv enklare ▶6

KÄLLOR OCH ARTIKLAR VI LÄST (INHÄMTAT 2021)

Videos

1. DON’T WASTE YOUR MONEY!! M1 MacBook Air in 2023
(Tech Gear Talk)
2. iPhone 14 Pro - First 10 Things To Do! (Tips & Tricks) 2023
(Dion Schuddeboom)
3. 2023 Lamborghini URUS by TopCar - Interiör Exteriör Och Avgasljud
(MEDCARS)
4. Unibond Aero 360 Pure Moisture Absorber Review
(Charlie DIYte)
5. De bästa tv-apparaterna 2022 | Mina handplockade favoriter
(Digital Trends)
6. Our Son CAN'T Go To SCHOOL Anymore..
(The Royalty Family)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rueben Jacobs

Last Updated: 09/06/2023

Views: 5673

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rueben Jacobs

Birthday: 1999-03-14

Address: 951 Caterina Walk, Schambergerside, CA 67667-0896

Phone: +6881806848632

Job: Internal Education Planner

Hobby: Candle making, Cabaret, Poi, Gambling, Rock climbing, Wood carving, Computer programming

Introduction: My name is Rueben Jacobs, I am a cooperative, beautiful, kind, comfortable, glamorous, open, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.